Kinezi posle Volvoa preuzimaju Saab

Bez autora
Dec 06 2011

Kompanija "Svidiš automobil" sa Bankom Kine i kineskom automobilskom kompanijom vodi pregovore o prodaji vlasničkog udela u Saabu. Kompanija je saopštila da je cilj pregovora sa bankom i automobilskom kompanijom Čejiang Jongman Lotus Automobil obezbeđivanje novčanih sredstava za isplatu novembarskih plata zaposlenima i dalju reorganizaciju.Banka Kine je četvrta najveća kineska banka po tržišnoj vrednosti. Prema tom sporazumu, Kineska banka će zameniti kineskog investitora Pang da, tako da će Jungman i kineska banka posedovato nešto ispod 50 procenata švedske kompanije.

Kinezi posle Volvoa preuzimaju SaabKompanija "Svidiš automobil" sa Bankom Kine i kineskom automobilskom kompanijom vodi pregovore o prodaji vlasničkog udela u Saabu.

Kompanija je saopštila da je cilj pregovora sa bankom i automobilskom kompanijom Čejiang Jongman Lotus Automobil obezbeđivanje novčanih sredstava za isplatu novembarskih plata zaposlenima i dalju reorganizaciju.

Banka Kine je četvrta najveća kineska banka po tržišnoj vrednosti. Prema tom sporazumu, Kineska banka će zameniti kineskog investitora Pang da, tako da će Jungman i kineska banka posedovato nešto ispod 50 procenata švedske kompanije.

Ta odluka mogla bi pomoći da američki Dženeral motors (GM), koji i dalje drži preferencijalne akcije Saaba, prihvati dogovor, pošto je do sada odbijao plan finansijskog spasavanja kompanije. U novembru je GM objavio da će obustaviti isporuku delova za automobile i tehnologiju ako Jungman i Pang Da uspeju da realizuju ponudu o preuzimanju Saaba.

GM je zatražio od tih firmi da ne preuzimaju više od po 20 procenata Saaba, a one su nameravale da kupe sve akcije poznatog švedskog proizvođača kola.

Saab je išao iz krize u krizu u poslednjoj godini. Kompanija mesecima nije izrađivala automobile zbog neisplaćenih zarada i nedostatka novca za nabavku delova, ali GM nije pristajao na prodaju kompanije kineskim firmama. Pozajmicom dela sredstava kompanija je uspela da isplati nadnice koje sada kasne samo sedmicu dana.

Kompanija je sada nalazi pod sudskom zaštitom od kreditora u Švedskoj, nakon što su predstavnici sindikata zaposlenih u Saabu tužili kompaniju zbog neisplaćenih zarada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik